Vot de Poble a Sant Marçal

El vot de Poble

El Vot de Poble té el seu origen en la pesta negra que assolà Europa des de l’any 1333, conegut com "lo mal any primer". Al Montseny també hi feu estralls i delmà notablement la població. L’any 1348 el poble de Montseny decidí acudir al santuari de Sant Marçal el dilluns de la segona pasqua, és a dir l’endemà de la Solemnitat de la Pentecosta, en peregrinació com a agraïment per la intercessió de Sant Marçal contra la temuda pesta. Ha estat una pràctica habitual a l’època medieval i moderna demanar la intercessió i la protecció d’algun sant enfront els fenòmens naturals o les pestes i calamitats que podien assolar la terra i les persones, i davant les quals no hi havia cap solució a l’abast.

Ha estat una manera d’expressar també la providència de Déu que vetlla pels seus fills i els ofereix el seu ajut en tot moment. El poble aleshores es comprometia a través d’un vot o promesa que cada any complia i renovava diligentment com a expressió d’agraïment, i que generalment consistia en una peregrinació i/o una celebració de l’Eucaristia en l’ermita o davant l’altar del sant invocat.

Actualment la gent es reuneix al voltant de la Font Bona, que és el naixement de la Tordera, (a la qual el poeta Guerau de Liost li dedicà una bella poesia) i s’inicia una breu processó fins a l’ermita, on es celebra la Missa i es renova el Vot de Poble. 

 

Sant Marçal de Montseny - 08469 Montseny - Barcelona (Catalunya)
Horari:  
Vegeu-ne la situació al mapa
Darrera actualització: 01.08.2022 | 12:02