L’escolarització de P2 serà gratuïta a partir del pròxim curs a les escoles bressol públiques

Dimarts, 5 d'abril de 2022 a les 00:00

El Departament d'Educació ha anunciat aquest divendres que el pròxim curs s'iniciarà el procés de gratuïtat de l'escolarització infantil dels 0 als 3 anys a les escoles bressol de titularitat pública. Per començar, les famílies ja no hauran de pagar els preus d'escolarització dels infants de 2 a 3 anys a partir del curs 2022-2023; una mesura que es farà extensible a la resta a partir del curs 2023-2024.

L’FMC signa l’acord marc per finançar els cost per a les famílies d’I2 a les escoles bressol municipals

La presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau, la vicepresidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Mercè Bosch, i el conseller d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Josep Gonzàlez-Cambray han signat l’acord marc per finançar el cost que té per a les famílies l’escolarització a escoles bressol i llars d’infants municipals.

Amb l’acord signat aquest matí, a partir del curs 2022-23 les famílies que portin els seus fills i filles a les escoles bressol municipals d’arreu de Catalunya no pagaran l’escolarització en el curs I-2.

La Generalitat ha anunciat que destinarà 90 milions d’euros, que ja estan inclosos en el pressupost 2022.

A Catalunya hi ha 926 escoles bressol públiques que pertanyen a 566 ajuntaments, a més la Generalitat disposa de 42 centres de llar d’infants i existeixen 718 escoles bressols de titularitat privada.

El conseller Josep Gonzàlez Cambray ha dit que aquest és un clar exemple "d’una política feminista que beneficiarà a tot el sistema educatiu i pedagògic. Una mesura que fomenta la igualtat d’oportunitats, l’equitat i que pot tenir impacte en la natalitat”.

Pel conseller, l’inici de la gratuïtat per les famílies en l’escolarització a I-2 "és un pas endavant, un acord històric de país”.

La Generalitat també es farà càrrec dels 1.600€ que fins ara pagaven les famílies per cada plaça ocupada. Aquesta mesura està garantida almenys fins al 2026, tal com recull la llei d’acompanyament dels pressupostos 2022.

Per la presidenta de l’FMC, Olga Arnau, l’acord és "una molt bona notícia, després d’anys i anys intentant revertir les retallades que han sofert indirectament els ajuntaments. Una mesura que significarà un important estalvi per les famílies que porten als seus fills i filles a les escoles bressol municipals”.

Per Arnau, "Catalunya torna a ser pionera i serem dels primers territoris de tot l’Estat en implementar aquesta mesura, un clar exemple de les polítiques socials que es volen tirar endavant des del Govern Català. Esperem que sigui respectat per totes les forces polítiques que hi hagi en els futurs governs de la Generalitat, i que s’ampliï amb la creació de noves places públiques allà on sigui necessari”.

L’acord final, arriba després d’un intens procés de debat i negociació, inclou algunes de les demandes del món municipalista com ara la creació d’una comissió de control i seguiment on hi tindran veu les dues entitats municipalistes, l’FMC i l’ACM.

Durant la roda de premsa d’aquest migdia, també s’ha anunciat que els Ajuntaments de Catalunya es podran a acollir a la convocatòria dels Fons europeus Next Generation per poder crear noves places de llars d’infants públiques.

La Generalitat ha previst destinar 110 milions d’euros en els tres propers exercicis per poder crear 10.000 noves places d’escoles bressol públiques allà on sigui necessari.

 

Darrera actualització: 05.04.2022 | 11:34