Exposició itinerant sobre el tritó del Montseny al Casal de Cultura del poble de Montseny

Dijous, 31 de maig de 2018 a les 00:00

«El meu nom és Calotriton i només visc al Montseny», és el títol de l’exposició que es pot veure des d’avui al Casal de Cultura del poble de Montseny, sobre el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi) l’amfibi endèmic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny considerat el més amenaçat de l’Europa occidental.


A través de vuit plafons i d’una maqueta hiperrealista a escala del tritó del Montseny, l’exposició dóna a conèixer diferents aspectes de la biologia i ecologia d’aquest organisme fins fa pocs anys desconegut, així com les accions desenvolupades dins del projecte europeu Life Tritó Montseny per millorar el seu estat crític de conservació. L’exposició es podrà visitar al Casal de Cultura del poble de Montseny fins al 9 de juliol. Tot seguit recorrerà, entre altres indrets, els divuit municipis del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny.

El tritó del Montseny, com a espècie d’amfibi endèmica del Parc Natural del Montseny, es va descriure per primera vegada l’any 2005 després que hagués estat documentada unes dècades abans com a tritó pirinenc, amb la publicació de l’estudi de les seves poblacions i del seu hàbitat. El treball constatava l’existència d’una sèrie d’amenaces que en comprometien la viabilitat, catalogant-se com espècie «en perill crític d’extinció» per la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN).

La població total de tritó s’estima en 1.500 exemplars adults aproximadament, amb una àrea de  distribució petita i fragmentada, dividida en dos nuclis diferenciats sense intercanvi d’individus entre ells. Es tracta d’un amfibi totalment aquàtic, adaptat a la vida en rierols de muntanya, d’aigües fredes i molt netes, i la seva presència en aquests ambients és un indicador d’hàbitats d’alt valor ecològic i ben conservats.

El projecte Life Tritó Montseny es duu a terme amb l’objectiu de millorar l’estat de conservació d’aquest amfibi i treballa en línies prioritàries com incrementar la qualitat hidrològica i del cabal dels torrents on viu, l’eliminació o reducció de les amenaces sobre el seu hàbitat, la conservació genètica de l’espècie i l’ampliació de la seva àrea de distribució.

Life Tritó Montseny està cofinançat pel programa Life, principal mecanisme de la política ambiental de la Unió Europea per contribuir a l'aplicació, desenvolupament i millora de les polítiques ambientals, i compta amb la col·laboració, com a socis del projecte, de la Diputació de Barcelona, que el coordina, la Diputació de Girona, la Generalitat de Catalunya i el Zoo de Barcelona.

Informació complementària del projecte:

http://lifetritomontseny.eu

Informació complementària de l’exposició:
Centre d’Informació de Montseny
Plaça de la Vila, 7 - Montseny
Tel. 938473137 – p.montseny.casal@diba.cat

 

Horari de visita de l’exposició:

fins al 9 de juliol de 2018, de dilluns a divendres de 10 a 14 h amb cita prèvia; dissabte, diumenge i festius de 10 a 15 h al Casal de Cultura del poble de Montseny

 

Darrera actualització: 31.05.2018 | 09:49