Es presenta el llibre 'Cuina, societat i natura al Montseny. Reserva de la Biosfera' i es lliuren els premis de receptes de la Biosfera 2019 i 2021

Dimarts, 5 d'abril de 2022 a les 00:00

La Sala Polivalent de Seva va acollir dijous 31 de març a la tarda la presentació del llibre “Cuina, societat i natura al Montseny. Reserva de la Biosfera”, editat per la Diputació de Barcelona. El llibre, a cura de Lluís Garcia Petit, inclou receptes presentades en els concursos de cuina organitzats per la Reserva de la Biosfera. Durant l'acte es van lliurar els premis a les guanyadores de les edicions de 2019 i 2021.

A l'acte, hi van participar el diputat d’Espais Naturals de la Diputació de Barcelona, Valentí Junyent, el diputat de Suport a Entitats Locals de la Diputació de Girona i alcalde de Riells i Viabrea, Josep Maria Bagot, la directora de la Reserva de la Biosfera del Montseny, Joana Barber, i l’alcalde en funcions de Seva, Pol Barnils, que van ser els encarregats de lliurar els premis a les guanyadores del Concurs de receptes de la biosfera de les dues darreres edicions, la del 2019, que no es van poder lliurar, i la del 2021, que va ser la cinquena edició.

Castanyes, bolets, herbes remeieres, fruits silvestres i senglar són alguns dels ingredients del Montseny que inclouen les receptes. Hi ha receptes de plats, begudes i postres elaborades per vuitanta-set cuineres i presentades en quatre edicions dels concursos culinaris promoguts per la Reserva de la Biosfera del Montseny.

Inventari de la cuina del Montseny

Entre els anys 2010 i 2012, seguint les directius marcades per les reserves de la biosfera, es va realitzar un inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny, un treball referit essencialment a les tradicions, costums i coneixements heretats de generacions passades d’aquest territori i que es consideren prou importants com per transmetre-les a les generacions futures.

En aquest inventari patrimonial s’hi van incloure les pràctiques culinàries, amb un recull d’elements per l’obtenció i preparació d’alguns productes, però també d’altres, com dites i refranys, creences i festes associades a determinades menges. Aquest conjunt de coneixement culinari acumulat al llarg dels segles, es manifesta per excel·lència en els plats que avui dia encara es cuinen.

Fruit d‘aquest treball de recerca, s’han recollit més de 150 receptes que reflecteixen la cuina que es fa avui al Montseny, algunes de les quals es presenten en el llibre, alhora que se’n destaca el lligam que aquests plats tenen amb el medi natural i la seva societat.

Quatre àmbits temàtics

Les receptes s'agrupen per àmbits temàtics: Quan la natura és el rebost, El control dels aliments, Dones creatives i La cuina és una festa. En el primer àmbit, "Quan la natura és el rebost", s’explica l’estreta relació que la societat montsenyenca manté encara amb el seu entorn salvatge, del qual obté una part dels productes que consumeix.

A "El control dels aliments" es presenta què signifiquen l’agricultura i la ramaderia, unes activitats fonamentals per a l’alimentació, amb aspectes com el desenvolupament de tècniques de conservació que permet acumular menjar i consumir-lo al cap d’uns dies. 

En l'àmbit "Dones creatives" s'exposa com la preparació dels aliments ha estat tradicionalment una feina atribuïda a les dones, una divisió de rols imperant fins fa poques dècades i encara molt estesa actualment.

Finalment, l'apartat "La cuina és una festa" es basa en l’associació existent, des de temps immemorials, que hi ha entre la festa i el menjar. La cuina es fixa en les festes, fent-la sovint més elaborada i que trenca en la monotonia quotidiana.

Al final del llibre, es facilita un glossari, l’índex de receptes amb referència a les persones que les han presentat i els elements del patrimoni cultural immaterial ressenyats.

Totes les receptes recollides en el llibre són plats que han triat les persones que els han preparat i presentat al concurs organitzat des de la Reserva de la Biosfera, en funció del seu propi criteri, de manera que el recull de receptes no és un recull exhaustiu, sinó només una mostra àmplia, un tastet de la cuina que es fa al Montseny.

Concursos de receptes de la biosfera 2019 i 2021

Premiats 2019

Primer plat / Primer premi: Cigrons estofats, de Juanita Barjuan, de Cànoves i Samalús. Segon premi: Mongetes del ganxet amb morro, de Carme Puchol, de Campins.

Segon plat / Primer premi: Senglar amb castanyes i bolets, de Roser Parera, de Cànoves i Samalús. Segon premi: Vedella amb bolets, de Carme Canaleta, de Montseny.

Postres / Primer premi: Melmelada de cireres d’arboç, de Maria Traveria, de Montseny. Segon premi: Pastís de castanyes, d’Assumpció Sabé, de Fogars de Montclús.

Beguda / Primer premi: Ratafia del Regàs, de Maria Gràcia Regàs, d’Arbúcies. Segon premi: Refresc de saüc de primavera i estiu, de Marisa Peláez, de Campins.

Premiats 2021

Primer plat / Primer premi: Quiche de bolets, de Judit Grau, de Cànoves i Samalús.

Postres / Primer premi: Pastís de poma Ca l’Esmandia, d’Oriol Fisas, de Cànoves i Samalús. Segon premi: Pastís de carbassa, de Carla Fradera, de Cànoves i Samalús.

Vídeo / Primer premi: Brownie amb castanyes, d’Anna Rabat, de Viladrau.

Font de la informació: Gabinet de premsa de la Diputació de Barcelona

Darrera actualització: 05.04.2022 | 10:43

Imatges