Avís de superació OZÓ TROPOSFÈRIC

Divendres, 5 de juliol de 2019 a les 17:15

Us informem que avui, dia 5 de juliol de 2019, de 16h a 17h, s’ha superat el llindar d'informació (>180 µg/m3) a les zones de qualitat de l'aire de la Plana de Vic (ZQA 6) i Comarques de Girona (ZQA 8).

 

 Superacions del llindar d’INFORMACIÓ (>180 µg/m3)

Zona de qualitat de l’aire

Punt de mesurament

Tipus de llindar superat

Nombre d’hores

Hora d’inici

Màxim horari (µg/m³)

Plana de Vic

Vic

Informació

3

14 h

199

Plana de Vic

Manlleu

Informació

2

15 h

189

Plana de Vic

nostre

Informació

1

15 h

181

Comarques de Girona

Montseny

Informació

1

16 h

183

Recomanacions per reduir l’exposició a la contaminació:

 Per reduir l’exposició a l’ozó troposfèric i als possibles efectes sobre la salut d’aquest contaminant, es recomana a les persones més vulnerables a aquests efectes (persones amb malalties cardíaques o de l’aparell respiratori, els nadons, els nens en edat preescolar i les dones embarassades) que redueixin les activitats que suposin esforços corporals intensos, realitzades a l'aire lliure, durant el període que se superi el llindar d’informació, i que les evitin en cas de superació del llindar d’alerta.

Podeu trobar més informació a http://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/ozo

Per qualsevol dubte o aclariment referent amb els nivells d'ozó troposfèric, no dubteu en posar-vos en contacte amb el tècnic de guàrdia trucant al 93 4445085 (de dilluns a divendres) i al 93 4958457 (caps de setmana i festius). I si dubteu sobre el vostre estat de salut a causa de la qualitat de l'aire, contacteu amb 061 CatSalut Respon.

L'ozó és una molècula formada per tres àtoms d'oxigen. És un gas incolor i invisible que es troba de manera natural a l'estratosfera, la capa de l'atmosfera més propera a la terra, i que ens protegeix de les radiacions de rajos ultraviolats, i a la troposfera (tram d'atmosfera situada entre el sòl i 10 km d'altura).

És un dels gasos que pot tenir efectes adversos per a la salut humana quan es troba en concentracions superiors a les habituals. És un contaminant que no s'emet directament a l'atmosfera, sinó que es forma a partir de reaccions químiques entre contaminants primaris com els òxids de nitrogen i els compostos orgànics volàtils. Les reaccions químiques entre aquests contaminants primaris necessiten una radiació solar intensa durant un període de temps prou llarg (un mínim de diverses hores) per formar l'ozó.

Darrera actualització: 17.09.2019 | 16:09