Sant Bernat a les Illes

Tipus d'excursió: Petita ruta
Recorregut:  Per arribar a Sant Bernat, punt de sortida de la caminada, només cal seguir la carretera de Santa Maria de Palautordera a Collformic fins al punt quilomètric 21, on agafarem un camí asfaltat que puja fins a l’aparcament de davant mateix de l’hotel. Situat a 835 metres d’alçada i a la vessant de migdia del Matagalls, s’aixeca, elegant, l’hotel de Sant Bernat. A pocs metres, i arrenglerada amb el Puigsacreu trobem l’ermita neoromànica de Sant Bernat de Menthon, fundada l’any 1952 per Dalmir de Caralt en devoció al patró dels muntanyencs.
És del tot recomanable, abans d’iniciar la caminada, anar a visitar l’acurat jardí de l’hotel i deixar-se seduir per l’espectacle paisatgístic. Des d’aquest punt s’alvira la serralada Litoral, el Suí (1.322m.), el Puigdrau (1.344m.), el Puigventós (1.222m.), el Pocurull (1.234m.) i el Puigsacreu (1.600m.).
Temps/Durada: De l’hotel de Sant Bernat fins al càmping de les Illes hi ha 2 quilòmetres aproximadament, uns 45 minuts a pas tranquil (la distància total és d’uns 4 quilòmetres).
El temps indicat és orientatiu i ve donat en minuts.
Desnivell acumulat: Baix
Usos: A peu
S’utilitza ara? Si 
Estat de conservació: Bo
Senyalització actual: Bona
Indrets de gran valor: Fonts | Ermites | Panoràmiques

Breu Descripció: 

0.00 Sant Bernat, 835m. Sortim de l’aparcament petit que hi ha davant de l’hotel i prenem el camí que puja a l’esquerra de la carretera asfaltada.

0.02 Un cop dins la pista que rep el nom de pista de roca de toixons, hem de parar atenció, ja que cal prendre el ramal que puja entre dos pilans, entre els quals hi pot penjar una cadena, l’atrevessem i continuem amunt.

0.07 Abandonem la pista principal just davant d’una senyal de fusta (870m.) que indica cap a les Illes i girem a la dreta prenent un corriol on hi anirem trobant pintades blaves que ens indicaran el camí correcte.

0.12 Creuem un corriol que baixa i continuem recte. 

0.21 Ens trobem una plaça carbonera (855m.) i seguidament entrem en una tartera; entrem de nou al corriol i després d’una petita pujada continuem avall.

0.29 El camí passa incrustat entre roques, punt anomenat roca escanyada (840m.), i continua de baixada amb un fort pendent

0.32 En plena devallada deixem un viarany que s’enfila a l’esquerra i continuem pel corriol de la nostra dreta que ens porta a creuar el riu de Teix (805m.). Atravessem la torrentada i continuem camí enllà.

0.40 (815m.) Cal parar atenció perquè no hem d’agafar un corriol de pujada que surt a la nostra esquerra i que ens duria a Sant Marçal. Hem de continuar planejant fins a creuar el sot de les Illes o sot del Fitó, i de seguida, després d’una corba molt pronunciada cap a la dreta, ja arribem al càmping de les Illes, 825m.

Podem tornar tot refent el camí que ens ha portat fins aquí, o bé agafant la pista forestal que ens porta a la sortida del càmping; just abans de sortir creuarem el riu Tordera i just després la font de les Nàiades, restaurada l’any 1994. Continuarem el camí fins que, al cap d’uns 25 minuts, agafarem una pista forestal ben arranjada que surt a la dreta paral·lela a la nostra però en sentit contrari. Seguint-la arribarem, primer a can Gorcs i sense deixar-la fins a retrobar l’hotel de Sant Bernat (si no la prenguéssim arribariem a la carretera asfaltada del poble de Montseny a Collformic i pujant amunt arribariem igualment a l’hotel).

Recomanacions de la Ruta:


Aquesta caminada es pot fer en qualsevol època de l’any i només requereix portar calçat còmode, de tota manera, en els mesos d’hivern ens podem trobar algun tram nevat.
Hem de ser respectuosos amb la natura i amb la propietat privada.
Si tenim brossa guardem-la fins a la tornada; a l’hotel hi ha contenidors.
No cal portat aigua, tan a la sortida com a l’arribada hi ha font i servei de bar.

Darrera actualització: 20.06.2016 | 09:40